فهرست مطالب

پژوهش های معماری اسلامی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1399)

نشریه پژوهش های معماری اسلامی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر امجد محمدی، احد نژاد ابراهیمی*، یاسر شهبازی صفحات 4-26

    کاربندی یکی از عناصر تاقی اصیل و کهن در معماری ایران است که مبتنی بر شبکه ای با هندسه هماهنگ شکل می گیرد و علاوه بر کارکرد معماری رفتار سازه ای نیز دارد. لکن ابهاماتی در خصوص هندسه این عنصر معماری وجود دارد که می بایست با پژوهش های هدفمند برطرف شوند. یکی از این ابهامات، تشخیص نحوه ترسیم هندسه گونه های مختلف کاربندی است؛ براساس اطلاعات موجود، گونه های مختلف کاربندی، براحتی قابل تمییز نیستند. کاربندی رسمی و اختری از موضوعات بحث برانگیز در شناخت هندسه کاربندی در معماری ایران می باشد. این پژوهش با هدف شناخت و کشف روابط هندسی کاربندی های رسمی و اختری بر مبنای نمونه های واقعی و همچنین بررسی و تحلیل خصوصیات هندسی گونه های مختلف آنها انجام یافته است. ضرورت انجام پژوهش، شفاف سازی نحوه ترسیم هندسه انواع کاربندی است تا بر مبنای نمونه های اجرا شده، یک دسته بندی جامع برای آن ارایه گردد. نتایج تحقیق نشان داد که تفاوت دو شیوه رسمی و اختری در فاصله اتصال نقاط تقسیم روی دایره می باشد، تشخیص این نکته در زمینه های مستطیلی و مربعی بسادگی امکان پذیر است؛ چنانکه اگر طول مستطیل یا یکی از اضلاع مربع در برابر قطاعی از دایره قرار گیرد، در صورتی که رابطه تساوی تعداد قطاع دایره، در مقابل طول مستطیل با فاصله اتصال نقاط تقسیم دایره بر قرار گردد، کاربندی حاصله رسمی ساده است. اما در زمینه های غیرمستطیلی، ابتدا باید زمینه را به دو یا چند مستطیل متقاطع همسان تقسیم کرد؛ در این حالت نیز طول یکی از مستطیل های متقاطع، معیار تشخیص نوع کاربندی است که در صورت برقراری رابطه تساوی تعداد قطاع با فاصله اتصال، کاربندی حاصله رسمی گسترش یافته می باشد. حال اگر تساوی برقرار نگردد، کاربندی بدست آمده اختری خواهد بود. در این صورت از لحاظ ریاضی حالات مختلفی پیش می آید که مورد بررسی قرار گرفتند. با بررسی حالات مذکور این موضوع اثبات گردید که تاق ترکین نیز نوعی کاربندی اختری است. لذا دسته دیگری تحت عنوان «ترکین» به دو دسته دیگر کاربندی های اختری یعنی «گسیخته» و «پیوسته» افزوده شد.

    کلیدواژگان: هندسه کاربندی، کاربندی اختری، کاربندی رسمی
  • میترا کاظمینی، میترا غفوریان، الهام حصاری* صفحات 27-40

    محلات به عنوان مکان زندگی انسان، نه تنها بر محیط تاثیرگذار هستند، بلکه باعث بهبود کیفیت زندگی اجتماعی و شکل گیری احساس هویت در ساکنان می گردند. امروزه به دنبال توسعه کالبدی شهرها و گسترده شدن ارتباطات انسانی در آنها، توجه به محلات مسکونی به عنوان یکی از مسایل ضروری در ساماندهی شهرها بیش از پیش مورد توجه می باشد. یکی از راهکارهای رسایی در این مقوله ارزیابی میزان هویت مندی ساکنان در محلات مسکونی است که طیف گسترده ای از عوامل را در بر می گیرد. مقاله حاضر با هدف بازشناسی عوامل اجتماعی مداخله گر بر احساس هویت مندی ساکنان در محلات مسکونی ایرانی - اسلامی تدوین شده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفته است. بدین منظور با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای نخست عوامل تاثیرگذار استخراج شده اند. در گام بعدی متغیرهای موثر بر هویتمندی محلات در کشور ایران از طریق پرسشنامه ای که توسط 100 نفر از ساکنین محله شنبدی بوشهر که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند، تکمیل و مورد نظرسنجی قرار گرفته است. در ادامه اطلاعات بدست آمده از پرسشنامه ها با استفاده از روش های آماری تحلیل عاملی و آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که احساس تصویر ذهنی، آرامش و احساس تعلق خاطر دارای رابطه قوی و معنادار با هویت مندی ساکنان در محلات ایرانی - اسلامی می باشند و همچنین احساس آرامش قابل توجه ترین همبستگی را با هویتمندی در این سکونتگاه دارا می باشد. علاوه بر آن، عامل امنیت در جامعه محلی که در بسیاری از پژوهش ها به عنوان یکی از عوامل اجتماعی قوی بر هویتمندی شناسایی شده بود، در این مطالعه رابطه  و ضریب تاثیر متوسطی را به دست آورد.

    کلیدواژگان: هویت، عوامل اجتماعی، محلات ایرانی - اسلامی، بوشهر
  • مریم نجفی، محمد نقی زاده، شیرین طغیانی*، محمود محمدی صفحات 41-62

    یکی از شیوه های ایجاد و یا بومی کردن متن های شهرسازی در ایران، خصوصا در سال های اخیر بهره گیری از متون کهن ارزشمند ایرانی بوده است. متن های شهرسازی که تاکنون از متون کهن ایرانی الهام گرفته اند، هیچکدام بر شیوه خاصی تاکید نکرده اند، اما این مقاله قصد دارد، شیوه ای را برای این امر معرفی کند. همچنین برای درک بهتر از این روش، از میان متون کهن، متن های با موضوع «اخلاق»، بعنوان متون پایه برگزیده شده است. پرسش اصلی که این مقاله به آنها پاسخ می دهد عبارتست از: روش مناسب بهرهگیری از متون اخلاق ایرانی-اسلامی برای تدوین متون شهرسازی چگونه است؟ از اینرو می توان مقاله حاضر را یک مقاله روش شناسی دانست. با عنایت به اینکه شیوه مناسب برای نگارش مقاله قطعا می بایست شیوه ای بومی باشد، جستجوی منابع کتابخانه ای در میان شیوه ها و روش های بومی ایرانی صورت گرفت و سرانجام در علوم بلاغت و بدیع زبان فارسی شیوه هایی برای بهره گیری از اثر اولیه بمنظور ایجاد اثر جدید یافت شد. در علم بلاغت اسلامی و زیرمجموعه آن، یعنی بدیع، حدود شانزده آرایه یا صنعت ادبی مرتبط با بهرهگیری از متن اولیه در متنی دیگر بررسی شد. از میان آنها، «اقتباس» که دارای مفهوم وسیع و دربرگیرنده پانزده آرایه دیگر بود، نه بعنوان یک آرایه جزیی بلکه به مثابه روش اصیل ایرانی برای بهره گیری از متون قدیمی ایرانی در تدوین متون جدید شهرسازی پیشنهاد شد. در بخش مبانی نظری از یکسو گونه های اقتباس و از سویی دیگر انواع متون اخلاقی معرفی شدند. سپس با شیوه استنباط و استدلال منطقی هریک از شیوه های مختلف اقتباس برای بهره گیری از انواع متون اخلاقی تشریح شد. در نتایج ابتدا با شیوه اقتباس، نحوه برداشت از عناصر متن اولیه که شامل لفظ، معنا، موضوع، فرم نگارش و نوع زبان بودند و نیز تغییرات آنها از جمله افزایش، کاهش، تبدیل، تاویل، جابجایی، برجسته سازی و ساده نویسی، بودند، در انواع متون اخلاقی بیان شد. سپس چگونگی بکارگیری انواع اقتباس از گونه های متون اخلاقی تشریح شد. با اینکه اکثر گونه های اقتباس برای انواع متون اخلاقی کاربرد داشت، اما استفاده از هر یک در متون اخلاق اسلامی با سه وضعیت مناسب، غیرمناسب و مجاز نیز مشخص شد.

    کلیدواژگان: متون شهرسازی، اقتباس، متون اخلاق اسلامی
  • محمدصالح شکوهی بیدهندی*، رضا مطهر صفحات 63-81

    موضوع کرامت انسانی مورد توجه بسیاری از اندیشمندان و به ویژه بسیاری از اندیشمندان مسلمان بوده است. امروزه با طرح مباحثی نظیر توانمندسازی، حق به شهر، توسعه ی انسانی و آموزش شهروندی، به تدریج ابعاد فضایی کرامت انسانی نیز محل بحث متخصصان و اندیشمندان قرار گرفته است. با این حال، ضرورت تعریف روش و معیارهایی برای ارزیابی کرامت انسانی در سیاست های کلان توسعه شهری همچنان محسوس است. به ویژه این پرسش قابل طرح است که سیاست های کلان شهرسازی چقدر منطبق بر مفهوم کرامت انسانی هستند. برای نمونه، طرح جامع تهران (مصوب 1386)، راهبردهایی را برای نوسازی بافت فرسوده ی شهری مشخص کرده و از جمله از نظر اقتصادی، طرح جامع شهر تهران، «راهبرد نوسازی با تراز مالی صفر» را مطرح می کند. پرسش این است که آیا این اینکه طبق این راهبرد، بودجه ی مورد نیاز برای حمایت از نوسازی در بافت های فرسوده، از طریق سود شهرداری از محل نوسازی همین بافت ها تامین گردد، منطبق بر مفهوم کرامت انسانی است؟
    از میان نظریه پردازان مختلف در حوزه کرامت انسانی، این پژوهش با شرح آرای سیدموسی صدر تلاش کرده است که چارچوبی نظری و معیارهای قابل طرح برای سنجش کرامت انسانی در برنامه های توسعه شهری ارایه کند و سپس با ابتناء به این معیارها، راهبرد اقتصادی نوسازی شهر تهران را مورد ارزیابی قرار داده است. به منظور سنجش این معیارها در طرح جامع تهران، این پژوهش اقدام به مصاحبه ی نیمه ساخت یافته با دو گروه از متخصصان کرده است: نخست کارشناسان مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهری تهران (به عنوان متولیان طرح جامع) و دوم کارشناسان سازمان نوسازی شهر تهران (به عنوان متولی نوسازی شهری). مصاحبه ها تا مرحله ی اشباع نظری (جمعا 15 مصاحبه) پیش رفت.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که بر مبنای معیارهای مستخرج از آراء سیدموسی صدر (شامل معیارهای «حفظ و ارتقاء وحدت در جامعه»، «ایجاد امکان پیشرفت برای همه انسان ها»، «مساوی دانستن افراد مگر به سبب برتری در تقوا، جهاد و علم»، «رسیدگی به امور مردم»، «مسئولیت پذیری همه اهالی شهر نسبت به یکدیگر»، «رعایت آزادی های انسانی» و «نهادسازی برای توانمندسازی محرومان»)، راهبرد اقتصادی «تراز مالی صفر در نوسازی شهری» نمی تواند مبتنی بر کرامت انسانی باشد. در نهایت اینکه با عنایت به گذشت حدود 10 سال از این سند و ظرفیت پیش بینی شده در سند طرح جامع برای انجام بازنگری های پنج ساله، پیشنهاد این مقاله، اصلاح راهبرد اقتصادی نوسازی در طرح جامع شهر تهران است.

    کلیدواژگان: نوسازی شهری، کرامت انسانی، بافت های فرسوده، طرح جامع تهران، امام موسی صدر
  • الهه فاتحی، علیرضا شیخی* صفحات 87-102

    حرم مطهر رضوی در زمره باشکوه ترین بناهای مذهبی با گنجینه ای از آثار خوشنویسی است. ازجمله این آثار کتیبه ها و نقوش ازاره سنگی منبت دو رواق حاتم خانی و توحیدخانه بوده که ازلحاظ کیفیت بصری قابل تامل است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و تطبیق ویژگی ساختار بصری و مضمون کتیبه ها و تزیینات حجاری شده در ازاره سنگی دو رواق مذکور است. بنابراین ساختار بصری و تجسمی کتیبه ها در رواق های حاتم خانی و توحیدخانه چیست؟ و چه محتوایی دارد؟ روش تحقیق، توصیفی _تحلیلی و تطبیقی و گردآوری داده ها، کتابخانه ای و عکاسی میدانی است. یافته ها نشان می دهد؛ مضمون کتیبه ها بر اساس مفاهیم قرآنی و دعایی با خط ثلث، قطعات ادبی به خط نستعلیق و با موضوعات مودت و دوستی اهل بیت و مقام بخشش خداوند اجراشده است. خط کتیبه ها ثلث، نستعلیق و نسخ می باشند؛ که به واسطه ی شکل و فرم مدور آن ها، دارای جلوه ای پویا هستند. بکارگیری این خطوط در کتیبه های ثلث و نستعلیق در ارتباط با مبانی خوشنویسی بوده که از جهت فضاسازی و قرایت آسان با قابلیت های بصری این دو نوع خط هماهنگ شده است. کتیبه های دو رواق مذکور به صورت طوماری، کمربندی و تک سطری مشاهده شدند و ساختار تجسمی کتیبه ها در قالب های هندسی، بیضی، دایره و مربع بوده و اغلب با ترکیب بندی های افقی و عمودی است که با آهنگ بصری قرینه، متناوب و متباین تکرار شده اند. طرح های اسلیمی و ختایی، همچنین لچکی هایی در کنار کتیبه ها به جهت تزیین و تاکید بر متن نوشته ها به کار رفته اند.

    کلیدواژگان: حرم رضوی، رواق حاتم خانی، رواق توحیدخانه، کتیبه و نقش، ترکیب و مضمون
  • ایرج اعتصام، حامد کامل نیا، احمدرضا میرزاخوشنویس، مهسا رضازاده* صفحات 103-124

    رابطه بین بافت 1، الگو2 (نقش) و توده 3یه سوال پایه ای (زیربنایی) در معماری هست. در معماری کلاسیک  همانطور که آلبرتی4در کتاب معروف خود5 الویت بندی می کند: معماری بر اساس توده و ساختار شکل می گیرد و بافت و نقش(تزیینات) در جهت زیبایی بخشیدن ساختار، به توده  اضافه می شود. این سلسله مراتب(شکل گیری ساختار و توده و اضافه شدن تزیینات در مرحله ی بعد  صرفا جهت زیبایی توده) در طول تاریخ به چالش کشیده شده است (Rietherand and Baerlecken,2008: 2).
    در پیشینه ی پژوهش، اغلب مطالعات انجام شده بر نقش و تزیینات اسلامی از نگاه درونی بوده و تاثیرگذاری بیرونی الگوهای نقش، کمتر مد نظر پژوهشگران بوده است. این مقاله سعی دارد یک  تفکر و دیدگاه  متفاوت از رابطه ی  بین توده و بافت در معماری ایرانی(با نگاه خاص به میل ها  و آرامگاه های برجی خطه ی خراسان  دوره ی غزنوی و سلجوقی)  بیان کند؛و نقش الگوهای آرایش دهنده برشکل گیری ساختار بنا را مورد آزمون قرار بدهد. از آنجا که این تحقیق بر اساس سامانه های صوری ریاضی و هندسی انجام شده و به میزان زیادی به گزاره های قاعده مند وابسته می باشد لذا روش انجام پژوهش استدلال منطقی می باشد .
    از یافته های مهم این پژوهش ارتباط معنی دار بین الگوهای آرایش دهنده و ساختار دهنده در معماری ایرانی است که این مهم از طریق تحلیل های هندسی عمیق و دقیق هندسه پنهان نقش (گره) و مقایسه ی آن با ساختار اصلی پلان در محدوده ی تحقیق  به دست آمد.

    کلیدواژگان: هندسه ی پنهان و پیدا، گره، الگوی آرایش دهنده، الگوی ساختار دهنده، آرامگاه برجی
  • آزیتا بلالی اسکویی*، محمدعلی کی نژاد، نجمه زکی پور زکی پور صفحات 125-152

    شهر امن اسلامی یکی از ساحت های عینی مفهوم شهر اسلامی است. می توان با بازخوانی متون اسلامی در حوزه امنیت در شهر و شهرنشینی اسلامی، مولفه های بنیادین دینی ناظر بر هستی شهر امن اسلامی را جستجو نمود. مولفه های کالبدی و غیرکالبدی برخاسته از ارزش ها و تعالیم وحیانی اسلام.
    به عبارتی شهر امن اسلامی، حاصل اعتقادات و درک قوانین و اصول اسلام است. ویژگی اساسی آن از دو عامل قرآن و سنت نشات گرفته و دارای وجوه تمایز بارزی ناشی از ایدیولوژی، تفکرات و باورهای غالب اسلامی می باشد. مبانی نظری طرح و ساخت آن مشتمل بر اصول و معیارها و ضوابط و قوانین اسلامی و شهری ساخته شده بر مبنای عمل به اصول و احکام دین و شریعت است.
    مجال کوتاه این مقاله، درپاسخ به پرسش راهبردی چگونگی گذار از ذهنیت شهر امن اسلامی به عینیت آن، مدخل ورود به سه وادی است: 1. چیستی مفهوم شهر امن اسلامی با لحاظ تعریف ساختی شهر، 2. بنیان معرفت شناسانه اندیشه ی شهر امن اسلام، 3. مدخلی بر الگوی توسعه شهر امن اسلامی. در این نوشتار، ضمن تبیین بیانیه چشم انداز شهر امن اسلامی بر اساس اصل اول از اصول دین اسلام به نام «توحید» به‏عنوان پارادایم اصلی پژوهش، به بررسی عواملی که در تجلی و بروز شهر امن اسلامی موثرند؛ پرداخته می شود. در تدوین مدل مفهومی شهر امن بر پایه چارچوب نظری تحقیق، فلسفه امنیت از دیدگاه شهید مطهری، بررسی گردید. از این رو، چارچوب نظری علل اربعه، متخذ از فلسفه اسلامی، پشتیبان نظری مباحث فلسفی امنیت بوده است. بر اساس چارچوب مذکور، امنیت به عنوان امر حادث، چهار علت «مادی»، «صوری»، «فاعلی» و «غایی» دارد. با توجه به اینکه مکتب فلسفی شهید مطهری حکمت متعالیه است؛ تلاش شده است مکتب امنیتی متعالیه ایشان در محورهای چهارگانه مذکور، مورد تحلیل قرار گیرد. راهبردهای این پژوهش به لحاظ هدف، توسعه ای و کاربردی و به لحاظ رویکرد (ویژگی و ماهیت داده ها)، کیفی؛ و به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی از نوع تحلیل محتوا؛ و در بخش چارچوب نظری (علل اربعه فلسفی)، استفهامی است. در این پژوهش رویکرد اصلی نظری و پارادایم تحقیق، اصل «توحید» به عنوان اصل اساسی دین اسلام، و هدف آن تبیین مفهوم امنیت در شهر است؛ لذا در استخراج ویژگی های اصلی تحقیق، از راهبرد پژوهش پس کاوی استفاده خواهد شد.
     لذا با توجه به مساله امنیت شهر، مدل «مولفه های موثر در تحقق شهر امن اسلامی» به‏عنوان یافته ی تحقیق در قالب جدولی برابر چارچوب نظری اندیشه اسلامی و بر پایه آیات قرآن کریم تدوین شده است.

    کلیدواژگان: شهر امن اسلامی، توحید، امنیت، مولفه های طبیعی، مولفه های مصنوع، مولفه های انسانی
|
  • Amir Amjad Mohammadi, Ahad I Nejhad Ebrahim*, Yaser Shahbazi Pages 4-26

    Karbandi is one of the original and ancient arched elements in Persian architecture which is formed based on a network with harmonic geometry and in addition to architectural function, it also has structural behavior. However, there are ambiguities about the geometry of this architectural element that should be addressed with targeted research. One of these ambiguities is to determine how the geometry of different types of Karbandi is mapped; according to the available information, different types of Karbandi cannot be easily distinguished. The conventional and Stellar Karbandi are of the controversial issues in recognizing the geometry of Karbandi in Persian architecture. The present study aimed to identify and discover the geometric relationships in the conventional and Stellar Karbandi based on actual examples as well as study and analyze the geometric characteristics of different types of them. The necessity of the present study is to clarify how the geometry of different types of Karbandi is mapped to provide a comprehensive classification for it based on executed examples. The results of the present study showed that the difference between the two types of conventional and Stellar Karbandi is the connection distance between the points of division on the circle. It's easy to recognize this note in rectangular and squares bases; if the length of the rectangle or one of the sides of the square is in front of segments of the circle and the relation of equality is established between the number of segments of a circle in front of the length of the rectangle and the connection distance between the division points of the circle, the simple conventional Karbandi will be obtained. But, in non-rectangular base, firstly, the base must be divided into two or more identical intersecting rectangles, in this case, a length of one of these rectangles is considered as a criterion to recognize the type of Karbandi. If the relation of equality is established between the number of segments and the connection distance, extension conventional Karbandi will be obtained. If the relation of equality is not established, the obtained Karbandi is Stellar Karbandi. In this case, there are mathematically different scenarios that were examined. By examining the aforementioned cases, it has been proven that Tarkin vault is also of Stellar Karbandi. Therefore, another category called "Tarkin" was added to the other two categories of Stellar Karbandi, namely, "Discrete" and "Continuous".

    Keywords: Geometry of Karbandi, Stellar Karbandi, Conventional Karbandi
  • Mitra Kazemeini, Mitra Ghafourian, Elham Hesari* Pages 27-40

    Identity has become one of the most fundamental and important issues in people’s various areas of life in today's society, especially in countries like Iran has in the contemporary era. It seems that people who live in the modern society have multiple identities that should be recognized well. Identity of a place is one of the aspects understood as a way of communication between people and places through culture, history, collective memory, the type and nature of technology, performances, signs, forms and symbols of the city and visual and physical features. In this study, one of the categories of place identity, identity in the neighborhoods of Iran’s cities, was investigated. Existence of neighborhoods in the structure of historical cities in Iran, as a key element of the body of the city, balanced social life in cities. Neighborhoods as places of human life not only could affect the environment, but also improved the quality of social life. Hence, the aim of this study is to recognize the social variables affecting the identity of the neighborhoods of Islamic-Iranian’s cities. In this study both qualitative and quantitative methods were used. To do so, at first the concept of identity was identified through the studies of documents of experts’ ideas and social variables affecting identity were extracted. Then, the variables identified by questionnaires and random sampling among 100 residents of the neighborhood of Shanbedi in Bushehr were evaluated and reviewed. The results of the evaluation and analysis of factor analysis and Pearson correlation, which was used as a statistical method in this research, indicated that there is a strong, significant and meaningful relationship between the variables of sense of belonging, peace and image of identity and each of the factors with different effectiveness affects the idea of neighborhoods and peace had the strongest correlation with identity. Furthermore, the criterion of security is a variable which had a moderate and significant correlation with identity.

    Keywords: Identity, Social Variables, Iranian- islamic neighborhoods, Shanbedi neighborhood, bushehr
  • Maryam Najafi, Mohammad Naghizadeh, Shirin Toghyani*, Mahmood Mohammadi Pages 41-62

    It is clear that each community should be have the specific urbanism science. Science localization is an obvious matter. This matter has motivated Iranian researchers, in urbanism field, to naturalize urbanism science having been imported to Iran. One method for producing or indigenizing urbanism texts in Iran, especially in recent years, is Utilization of Iranian-valuable texts. There are high valuable-native texts that could be reused for compilation new texts in urbanism field. So far, urbanism researchs have been done that inspired from Iranian-valuable text, such as "Nahj_al-Balagha", "Shahnameh of Ferdowsi", "Hafez's Divan", "Mosibatname of Attar", "Nasir Khusraw's Safarnama", "Haft-Peikar of Nezami" and "Ibn Kaldun's Moghadame", but none of these researchs were expressed a systematic method. However, this article suggests a specific method to use old texts for creating new urbanism texts. In other words, the main aim of this article is presented an efficient method for Using the Iranian's-Valuable Texts in order to compile new urbanism texts. In this article, "Islamic ethical texts" have been selected for better cognition of suggested method and as a case study too. Ethical texts don't directly mention about urban and urbanism, while explain the best ways of life and relationships in societies. Three questions are intended to be answered here, which are following bellow: 1. What is the proper method of using the Iranian's-Valuable Texts for writing the new urbanism texts? 2. How this method  would be applied in different ethical texts? and finally, 3. which kind of urbanism texts would be written by this method?  Therefore, it can be said that this paper is a methodology article.
    The usage of primary text for creating new text is a theory that is called "Intertextuality". However, Intertextuality has not been used here. Because it is not coincident to Iranian culture. A native technique for doing this research is needed. Hence, after many researches among the Iranian techniques, the suitable technique has been found which had called the science of rhetoric (Balaghat) and the science of rhetorical embellishment (Badi). There were about sixteen literary techniques and figures of speech in Balaghat and Badi science. But only one of them, "Eghtebas" or "adaptation", has been selected as the chosen method in this article, as it has the most complete definition in compare to fifteen remained figures. furthermore, it has become quite operationally in other fields as literature and art. The first step in adaptation is selection of the original text. In this regard, it's necessary to consider somethings such as being valuable of the first text, similarity between the culture of the first text and  the new one, timeless and placeless contents of the original text and finally, convertible subject of the original text to the second text. Texts with content of "Islamic ethics" have been selected as a subject of old-valuable text which have the whole of mentioned considerations.
    In the theoretical part, two subjects are defined: The ethical texts and different types of Eghtebas. The ethics have an old and strong precedence in Iran's history. The goal of ethical texts is personality prosperity and after that social and urban prosperity. Four different Islamic ethical texts are introduced. These four types are based on four-different definition about ethics. They are included: 1-Mystisim ethics, 2-philosophy ethics, 3-narative ethics and 4- literary ethics. "Mysticism ethics texts" are based on "Intuition". "Philosophy ethical text" are base on "wisdom", "Narrative ethical text" are based on revelation and "literary ethical texts" are based on "expediency". Then, different kinds of Eghtebas are explained. In major division, Eghtebas has three different types; "dramatic changes", "moderate changes" and "no changes". In minor division of Eghtebas, "dramatic changes" are included: "Re-created", "Revision", "Using title" and "Amiq". Also "moderate changes" are included: "Re-writing", "Selective writing" and "Abridgment".
     
    The results answer to three questions that previously mentioned.
    -Firstly, four kinds of Eghtebas are explained in relation with four ethical texts by using the inference and logical reasoning method. The new texts of urbanism would be adopted base on the ethical texts. It seems that almost all species of the Eghtebas species are usable for the four types of ethical texts. Althoug, their relation has been shown with "suitable", "unsuitable" and "allowable" position. For every type of the ethical texts, there is a more appropriate Eghtebas that is included: "Re-created" for usage from "Mysticism ethics, "Revision" for "literary ethics", "Re-writing" for "Philosophy ethics" and "Selective writing" for "Narrative ethics".
    -Secondly, the writer of urbanism text can extract word, meaning, subject, writing form and type of language from the original text and reuse them with three positions of "no changes", "dramatic changes" ("Re-created", "Revision", "Using title" and "Amiq") and "moderate changes" ("Re-writing", "Selective writing" and "Abridgment") in urbanism text.
    -Finally, the new urbanism texts can have different topics such as theoretical and philosophical foundations, normative theories, qualitative features, utopia and urbanism history.

    Keywords: urbanism texts, Eghtebas, Islamic-ethical texts
  • Mohammadsaleh Shokouhibidhendi*, Reza Motahar Pages 63-81

    Urban renovation is a strategic issue in Iran urban development, and it is considered in many urban documents. The deteriorated areas of cities may cause to a variety of social and economic problems for their inhabitants. Living in such areas, may deprive residents from opportunities (such as access to educational space, access to health services, and sense of belonging to a good neighborhood), and so, distort their human dignity. For this reason, urban planners should try to define goals and strategies for renovating urban deteriorated areas. In Tehran, the comprehensive plan (approved in 2007) has identified strategies for the renovation of urban deteriorated areas. In terms of economics, the comprehensive plan of Tehran proposes a "No Cost" renovation strategy which means the renovation process should be realized with the municipal incomes from inside of deteriorated areas (without other incomes of municipality which are gained from rich areas of the city). Is such a strategy based on human dignity? This is the question of this research. In other words, is it consistent with the concept of human dignity to provide the budget required to support renovation in deteriorated areas through the taxes of from the place of renovation?
    Since human dignity is a relatively complex concept, and there may not be a complete consensus on the definition and criteria for its measurements, this paper focuses on the views of one of the major thinkers in this area. Sayyid Musa al-Sadr can be a good reference for defining the concept of human dignity, because he has books, speeches and even certain social attempts to address the concept of human dignity. According to the humanitarian and Islamic context of his ideas, this paper, by explaining the views of Sayyid Musa al-Sadr, has tried to present a theoretical framework for measuring human dignity in urban development programs. Then, based on this framework, this article evaluates the economic strategy of Tehran's renovation. In order to evaluate the urban renewal strategy in Tehran's comprehensive plan, this research has conducted a semi-structured interview with two groups of experts: First, the experts of the Tehran Center for Urban Studies and Planning (as the conductor of Tehran Comprehensive Plan), and the second, the experts of the Tehran Renovation Organization (as the responsible organization for urban renewal). The interviews proceeded to a theoretical saturation (a total of 15 interviews).
    Research findings show that human dignity can be measured by seven criteria: "maintaining and promoting unity in society", "creating opportunities for progress for all human beings", "considering people equal, except for superiority in piety, endeavor and science", "dealing with people's affairs", "responsiveness of all people to each other", "the responsibility of all citizens towards each other ","human freedoms" and "institutionalizing the empowerment of the disadvantaged". According to these criteria, this paper shows that the economic strategy of "No Cost Urban Renewal", which has been emphasized by the comprehensive plan of Tehran, cannot be based on human dignity.

    Keywords: Urban Renovation, Human Dignity, Tehran Comprehensive plan, Sayyid Musa al-Sadr
  • Elahe Fatehi, Alireza Sheikhi* Pages 87-102

    The holy shrine of Razavi is among the most magnificent monuments with a treasure trove of calligraphy. Including these works, inscriptions and motifs of the stone floor of the entrance to the two domes of Hatam Khani and the Tohidkhaneh, which is visually effective in terms of quality. The purpose of this research is to identify and adapt the structure of the visual structure and the theme of inscriptions and Carved decorations in the plinth stones of the two porches. So, what is the visual and visual structure of the inscriptions on the walls of the hutmakhani and the Tohidkhaneh? And what is the content? Research methodology is descriptive-analytical and comparative and data collection, library and field photography. The findings show that the inscriptions are based on Qur'anic concepts and prayers with the Sols line, literary pieces on the line of Nastaliq, and with the themes of friendship and charity with Ahl al-Bayt and the status of God's forgiveness. The inscriptions are the Sols, Nastaliq and Naskh edition, which have a dynamic front by their circular shape and form. The use of these lines in the Sols and Nastaliq letter inscriptions relates to the calligraphy basics, which is coordinated with the visual capabilities of these two types of lines for easy visualization and readings. The inscriptions of the two porches were observed as scrolls, belts and textures, and the visual structure of the inscriptions was in geometric, ellipsoidal, circular, and square shapes, often with horizontal and vertical combinations, repeated with a visually repeating, intermittent, and Repeated with symmetry, intermittent and contradictory.arabesque and  Khatai designs, as well as triangular next to the inscriptions, have been used to decorate and emphasize the text

    Keywords: Razavi Shrine, porch Hatamkhani, porch Tohidkhaneh, inscription, Motif, composition, theme
  • Iraj Etessam, Hamed Kamelniya, Ahmadreza Mirza Khoshnevis, Mahsa Rezazadeh* Pages 103-124

    The relation between texture, pattern and massing is a fundamental question in architecture. Classical architecture, as Leon Battista Alberti states in De Re Ae dificatoria, Book VI, Chapter 2, is developed through massing and structure first; texture is added afterwards to give the bold massing and structure beauty [Rietherand and Baerlecken, 2008: 2]. This hierarchy has of course been challenged throughout architecture history.

    In the literature review, most researchers have done focus on pattern of Islamic ornamentation based on the interior vision and exterior pattern effect is not considering by researchers. This paper will provide a different thinking of the relationship of massing and texture in Persian Architecture based on tower temple in Khorasan that built in Qaznavi and Saljoughi era.
    After that, we consider the role of the ornamental pattern on shaping building structure. Since this research were done based on mathematic and geometric systems, the main research way in this paper is logical deduction.
    One of the main important result of this research is the meaningful relationship between ornamental pattern and structural in Iranian Architecture.

    Keywords: hidden, visible geometry, girih, ornamental pattern, structural, tower temple
  • Azita Balai Oskuee*, Mohammdali Keynejad, Najmeh Zakipour Pages 125-152

    The Holy Quran, as the guiding book of mankind, contains a collection of divine verses in which there are innumerable truths and mysteries, and is the greatest manifestation of the emergence of a truth in the material body. So that the truth of heaven appears in the material form and the architecture of the garden. Contrary to the simple appearance of Persian garden, the structural and semantic complexities resulted from the combination of four elements in the Persian garden are in accordance with the Paradise; in fact, the influence of water element as the main existential factor in the pattern of Persian garden and its sanctity in Iranian thoughts are evident and more important. So that water is a vital element in preserving the dignity of heaven in the manifestation and appearance of it in the Persian garden. An interpretative research methodology is adopted in this study, which is based on the analysis of contents of Quran verses. This study seeks to find out the manifestation of the water elemente in the physical and functional system of the Persian garden with its image in the Paradise. A comparison of Persian garden and the Paradise from the perspective of Holy Quran and the interpretations of Al-Imran Surah show that the functional system of Persian garden corresponds with the names of the Paradise, which are proportional to its rank and place, and the element of water in the physical system of Persian garden corresponds to different faces of water in the functions of the Paradise

    Keywords: water, Paradise, Persian garden, Manifestation, physical, functional system, Al-Imran Surah